U bent hier

Wat is yoga wel en wat is het niet?

Om met het laatste te beginnen: het is geen religie of vlucht uit de werkelijkheid.
Yoga werd ontwikkeld om gezonde mensen in evenwicht te houden en het bewustzijn te bevorderen.
Bewustwording van het eigen functioneren, draagt bij aan het vermogen om problemen op te lossen en tot innerlijk evenwicht te komen.

Yoga is ervaringsgericht. Het is een thuiskomen in je eigen lichaam en bij jezelf. Terugkomen bij je oorspronkelijke natuur.
Je kunt alleen zelf voelen vanuit je eigen persoonlijke beleving of het iets voor je is. Door sfeeroverdracht het wezen van yoga aan den lijve laten ervaren.
Leren spelen met de eigen mogelijkheden. Leren loslaten van geforceerde prestatiedrang. In het loslaten de eigen grenzen verleggen.

Wanneer je ontspannen bent functioneer je als mens naar lichaam en geest beter. Een neveneffect van yoga kan zich uiten in het oplossen van psychosomatische klachten.

Afhankelijk van de groepssamenstelling en de interessesfeer zal het raya yoga element, meer of minder, worden belicht.
Te denken valt aan begrippen als: de 'wet van oorzaak en gevolg', hier en nu, karma, chakra's, aura, beeldend vermogen, energie, trilling, evenwicht, de moeiteloze beweging, aarden, bewustzijnsverplaatsing, adem als verbinding tussen lichaam en geest, bewust en onbewust, spanning en ontspanning, meditatie.